Musarm. Vad är det? Och hur blir jag av med det?

Musarm är ett tillstånd, som uppstår i samband med långvarigt arbete med dator och mus, och som kan visa sig på många olika sätt. Här får du överblick över de vanligaste problemen som är förknippade med musarm.

 

Vad är musarm och belastningsskador?

Begreppet musarm inkluderar problem som kan uppstå i samband med repetetiva rörelser, felaktiga arbetspositioner, vibrationer, tryckpåverkningar, stillasittande arbete eller obekväma arbetsställningar. De felaktiga belastningarna av muskler, ledband, senor och nerver kan skapa många olika tillstånd i skuldrorna, armen, handleden och handen. När du arbetar med en vanlig datormus, har du underarmen och handleden i en position som avviker från det normala.

Många som arbetar hemifrån eller på kontoret, upplever detta som ett återkommande problem. Särskilt hemarbete kan leda till musarm, eftersom många här inte tänker på vikten av en ergonomisk arbetsstation och en bekväm arbetsposition. Men om du arbetar hemma minst en gång i veckan, är det faktiskt lag i vissa länder att din arbetsgivare måste erbjuda dig bra utrustning för hemmakontoret. Detta ger dig samma goda arbetsvillkor hemma som på kontoret.